Belasting op leegstand van woningen en gebouwen

Inhoud

De belasting op leegstaande woningen en gebouwen is een gemeentelijke belasting die het verval wil tegengaan.

Voorwaarden

Een woning of gebouw wordt beschouwd als leegstaand vanaf het ogenblik dat meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet volgens de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een periode van ten minste twaalf opeenvolgende maanden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met woningen die deel uitmaken van het gebouw.

Procedure

Voor inwoners van Beveren:

De gemeente stelt de leegstand vast en voegt deze toe aan de lijst van leegstaande en verwaarloosde woningen.

De zakelijk gerechtigde(n) van het geregistreerde pand wordt op de hoogte gebracht via een beveiligde zending. Hij kan binnen 30 kalenderdagen na de betekening van de registratie, via een beveiligde zending, beroep aantekenen bij de gemeente. Uitspraak over het beroep wordt gedaan binnen 90 kalenderdagen na betekening van het beroep.

Voor inwoners van Kruibeke:

Zodra je woning of gebouw definitief is opgenomen in de gemeentelijke inventaris, moet je een gemeentelijke heffing betalen. Dat is ook zo voor een verwaarloosd pand. Zolang het gebouw of de woning niet uit het register is geschrapt, blijft de heffing verschuldigd telkens als een nieuwe termijn van 12 maanden verstrijkt.

Kosten

Voor inwoners van Beveren:

  • De basisbelasting bedraagt 500 euro voor een volledig gebouw of woning bij opname in het register.

  • De belasting wordt vermeerderd met 1 000 euro per bijkomende termijn van 12 maanden dat het gebouw of de woning in het leegstandsregister staat met een maximum van 5 opeenvolgende termijnen van 12 maanden (met andere woorden met een maximum van 5 500 euro).

Uitzonderingen

Een woning die of gebouw dat geïnventariseerd is als ongeschikt of onbewoonbaar wordt niet opgenomen in het leegstandsregister.

Meer info

Voor inwoners van Beveren:

De belasting is van toepassing vanaf het ogenblik dat het pand is opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister. Zolang het gebouw en/of de woning niet is geschrapt uit de inventaris blijft de heffing, vanaf de datum van de eerste verjaardag, jaarlijks verschuldigd.

Voor inwoners van Kruibeke:

De gebouwen en de woningen in de gemeente worden ten minste eenmaal per jaar gecontroleerd op basis van een vermoedenslijst. Als de controle uitwijst dat er sprake is van leegstand en/of verwaarlozing, nemen we de woning op in het register en brengen we de eigenaar op de hoogte. Deze heeft dan 30 dagen om de opname te betwisten.

Voor inwoners van Zwijndrecht:

Langdurig leegstaande panden worden in de gemeente Zwijndrecht belast.

Het Decreet Grond- en Pandenbeleid van 27 maart 2009 bepaalt dat elke gemeente een register van leegstaande gebouwen en woningen, met name het leegstandsregister, kan bijhouden vanaf 1 januari 2010. Woningen en gebouwen gelegen op percelen die kleiner zijn dan 500m² die minstens 1 jaar leeg staan, komen op het leegstandsregister terecht.

De leegstand van een woning of gebouw wordt vastgesteld door een gemeentelijk ambtenaar. Deze vaststelling wordt geformaliseerd in een administratieve akte. De eigenaar heeft een maand de tijd om beroep aan te tekenen tegen de opname in het gemeentelijk leegstandsregister.

Als een woning langer dan 1 jaar in het leegstandsregister is opgenomen, zal de eigenaar een leegstandsheffing moeten betalen die jaarlijks verhoogt, tot het pand uit het register is geschrapt.

De panden die op het leegstandsregister staan, komen in aanmerking voor het recht van voorkoop.

Om een pand uit het register te laten schrappen, moet de eigenaar zelf een verzoek tot schrapping richten aan de gemeente Zwijndrecht. Hij moet dan kunnen bewijzen dat het pand opnieuw in gebruik werd genomen voor een periode van minstens 6 maanden.

Naar top