
Nieuwe missie
Het gemeentebestuur, dat eigenaar is van het gebouw, nam het initiatief om na te denken over een mogelijk nieuwe invulling. Het gemeentebestuur besloot dat het kerkgebouw een cultureel ontmoetingscentrum wordt in het hartje van Burcht. Men wil dat dit gebouw mensen blijft verbinden en dat deze plaats een draaischijf wordt van ontmoeting, cultuur en rust in Burcht. Het aantrekkelijk maken van het gebouw en laagdrempeligheid zijn hierbij zeer belangrijk.
Deze nieuwe missie werd goedgekeurd in gemeenteraadszitting van juni 2017 en werd verder afgetoetst. Na het in kaart brengen van noden en behoeften van verschillende verenigingen, gemeentelijke diensten, kerkfabriek en andere belanghebbenden is er gebleken dat we ruimte kunnen bieden aan onderstaande functies.
Beeld voorontwerpfase - Exterieur Kerkplein
@Korteknie-Stuhlmacher architecten
Grote polyvalente zaal
Deze zaal is gesitueerd in het transept en middenbeuk van het kerkgebouw.
De zaal zal uitgerust zijn met de nodige voorzieningen voor verenigingen om hun activiteiten zoals concerten, vormingen, optredens, samenkomsten, lezingen, repetities, tentoonstellingen, enz… te organiseren.
Er zal een basis aan licht- en geluidstechnieken aanwezig zijn, een projectiescherm, tafels en stoelen, een uitgeruste restaurantkeuken, een barzone met ijskasten, tentoonstellingsmogelijkheden, sanitair, vestiaire, enz…
Uiteraard zullen er ook beperkingen zijn. Zo zal deze ruimte niet volledig verduisterd kunnen worden. Er is geen backstage voorzien, enz.. Dus deze ruimte zal niet voor alle activiteiten ideaal zijn. Voor dit soort activiteiten is er nog steeds de polyvalente zaal van OC 't Waaigat, die uitgerust is met kwalitatieve licht- en geluidstechnieken, coulissen, verduistermogelijkheden, enz… Deze zalen werken complementair.
Grootkeuken
Deze ruimte bevindt zich aan de Scheldekant, in de meest oostelijke hoek van het kerkgebouw.
De keuken kan apart verhuurd worden of samen met de polyvalente zaal.
De bedoeling is dat deze keuken dient als leskeuken en ook als barzone voor de organisatie van grote eetgelegenheden en evenementen van verenigingen.
Deze keuken zal uitgerust zijn met de nodige ovens, vuren, voorbereidingsruimte, koelkasten, barzone, stockruimte, enz…
Bibliotheek, Filiaal Burcht
De bibliotheek van Burcht zal verhuizen van de John Tulpinckstraat naar het kerkgebouw. De bibliotheek zal zich bevinden op de mezzanine. Deze mezzanine heeft een U-vorm en strekt zich uit over de noordelijke en zuidelijke zijbeuken, alsook achteraan de middenbeuk.
Deze U-vormige ruimte wordt ingenomen door 300 lopende meter boekenplanken, leesplekken en is bereikbaar met 2 trappen en een lift. Op dit niveau zal ook een lokaal aansluiten op die bibliotheekruimte. Dit biedt de mogelijkheid om workshops te geven, klassen te ontvangen of de ruimte te verhuren aan verenigingen, enz…
Een stille ruimte
In het koor van het kerkgebouw, het meest oostelijke gedeelte en tevens oudste originele stuk van het kerkgebouw, wordt een stille ruimte ingericht. Deze ruimte zal toegankelijk zijn via de polyvalente zaal, maar ook rechtstreeks van buiten uit. De stille ruimte wordt neutraal ingericht, zodat iedereen er zich welkom kan voelen en er tijd kan nemen om even stil te zijn, te bezinnen, mijmeren of rust te zoeken.
Café aan de Schelde
Aan de zuidelijke zijde van het kerkgebouw, aan de Scheldekant zal een pittoreske aanbouw geplaatst worden. Hierin komt een klein, bescheiden café, waar je iets kunt drinken met zicht op de Schelde.
Binnen zal er plaats zijn voor ongeveer 30 klanten. Maar in de zomer zal het ook mogelijk zijn om, op het terras dat er zal aangelegd worden, buiten iets te drinken.
Hoe dit café zal uitgebaat worden, is nog niet bepaald door het gemeentebestuur.
Kleinere lokalen
In de toren worden twee lokalen voorzien. Eén op het niveau van de mezzanine en één op het tweede niveau. Deze lokalen zullen bereikbaar zijn met zowel een trap, en een lift.
Deze lokalen zijn 9m X 9m groot en worden multifunctioneel ingericht. Er wordt een kitchenettemeubel voorzien met een wasbak alsook ruimte voor berging en technieken. Tafels en stoelen zijn voorzien. Deze ruimtes worden te huur aangeboden aan het verenigingsleven voor vergaderingen, workshops enz...
Een onthaalruimte
Aan de zijde van het kerkplein komt er een pittoreske aanbouw die zal dienen als onthaalruimte en infopunt.
Je kan er terecht voor een brede waaier aan informatie: van toeristische info tot informatie over de gemeentelijke diensten, de bibliotheek, de verhuur van lokalen enz...
Met deze ruimte willen de ontwerpers mensen een meer toegankelijke ingang bieden aan het grote kerkgebouw.
Vanuit deze ruimte heb je ook toegang tot de polyvalente zaal, de bibliotheek en/of kan je zelfs doorlopen naar het café aan de Scheldekant.
Het kerkgebouw
In het ontwerp van de architecten is er alvast gekozen om het kerkgebouw als dusdanig zo veel mogelijk herkenbaar te houden in zijn vorm. Daarom opteerden ze ervoor geen afbraakwerken of al te grote insneden te maken in het gebouw.
Er komen wel twee pittoreske aanbouwen: één aan de zijde van het kerkplein en één aan de Scheldekant.
Bewaren van glasramen
In de grote glasramen in het transept bevinden zich afbeeldingen van Sint-Martinus en H. Wivina. Deze willen we graag behouden.
Ook willen we de glasramen in het koor en in de toren boven het portaal bewaren. De kleinere glasramen in het schip van de kerk zullen hoogst waarschijnlijk vervangen worden door nieuwe ramen.
De glasramen die behouden zullen blijven, krijgen voorzetramen omwille van energetische duurzaamheid.
Momenteel zijn de architecten via hun erfgoedconsulent, Sabine Okkerse, bezig met een vooronderzoek over de staat van het lood van de glasramen.
Het plaatsen van bijzetramen aan de binnenzijde of buitenzijde, of eventueel volledig vervangen van ramen zal afhangen van dit onderzoek.
De 14 staties van de kruisweg
Het niveau van de mezzanine is net op de hoogte van de 14 staties van de kruisweg en zorgt ervoor dat deze staties niet kunnen blijven hangen op hun huidige plaats.
De restauratiespecialist, Sabine Okkerse, is in samenwerking met Erfpunt Waasland de mogelijkheden aan het bekijken. Alle partijen die betrokken zijn bij het herbestemmingstraject zijn het erover eens dat het niet opportuun is om de kruisweg op zijn huidige locatie te behouden.
Er wordt bekeken in het vooronderzoek hoe en waar we de staties kunnen herplaatsen in het kerkgebouw.
Momenteel, in het huidige voorontwerp, zijn de 14 staties in de zijwanden van het transept ingetekend. 7 exemplaren ten noorden en 7 ten zuiden. Erfpunt adviseerde de projectgroep om de kruisweg in zijn volledigheid, als kunstwerk te bewaren in de kerk.