Inhoud
Bestrijding van de Aziatische hoornaar
Beheer in Oost-Vlaanderen: bestrijding in onze gemeente via RATO vzw
Vanaf half oktober loopt het bestrijdingsseizoen van de Aziatische hoornaar ten einde. Tegen die periode zijn de meeste risicovolle nesten, vooral de laaghangende nesten in de buurt van woningen en tuinen, al bestreden. De nesten die nog zichtbaar zijn, bevinden zich vaak hoog in bomen en vormen doorgaans een beperkter risico voor de omgeving.
Meldingen die vóór 16 oktober via Vespa-Watch werden ingediend, worden nog afgewerkt door RATO. Nieuwe meldingen na 16 oktober komen niet langer in aanmerking voor de gratis bestrijding binnen het provinciale bestrijdingsprogramma.
Wil je weten of een nest al werd behandeld? Raadpleeg dan de interactieve kaart van Vespa-Watch.
controleer of nest behandeld werd
Wenst u toch nog een betalende bestrijding laten uitvoeren, kan dit gevraagd worden via de brandweer.
Waarom hangen sommige nesten nog in bomen?
Ook nadat een nest werd bestreden, blijft het meestal hangen. Het verwijderen van een hoog nest is vaak niet noodzakelijk en brengt bijkomende risico's en kosten met zich mee. Een zichtbaar nest is dus niet automatisch een actief nest.
In de winter sterven de werksters en mannetjes af. De nesten worden niet opnieuw gebruikt en zullen volgend jaar niet herbevolkt worden. Alleen jonge koninginnen overleven de winter op een beschutte plaats. In het voorjaar starten zij de bouw van een volledig nieuw nest op een andere locatie. Daardoor heeft de bestrijding van verlaten nesten in de winter geen zin.
Wat is het verschil tussen de Aziatische en de Europese hoornaar?
De Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is makkelijk te identificeren aan zijn volledig zwarte borststuk en zwarte poten, waarvan de uiteinden felgeel zijn. Op het achterlijf heeft hij 2 smalle gele banden aan de voorkant, gevolgd door een bredere gele band verder naar achteren.
- Zwart borststuk
- Geel uiteinde aan de poten
- Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
- Zwarte antennes
De Europese hoornaar
De Europese hoornaar is de grootste wesp van West-Europa met een opvallend rood tot geel kop en borststuk. Ze hebben langwerpige ogen, grote kaken en bruine vleugels. De poten en achterlijf zijn roodbruin van kleur met een gele tip op het einde.
- Dubbel zo groot als de gewone wesp
- Roodbruine poten
- Veel rood en geel op de kop
- Gele tip vanachter op het lijf
De levenscyclus van de Aziatische Hoornaar
Van april tot juni bouwt de Aziatische hoornaar een klein primaire nest op een beschutte plek.
- Dit nest is altijd bolvormig.
- De vliegopening zit onderaan.
- Je vindt ze vaak in de buurt van water.
- Het hangt beschut tegen regen en wind. Bijvoorbeeld binnen in een schuur, een veranda, een tuinhuisje of een houten hok, op een zolder of onder het dak van een carport.
- Het hangt meestal aan een plafond of een balk.
- Eerst is het nest niet groter dan een tennisbal. Je kan het moeilijk onderscheiden van nesten van Europese hoornaars of andere wespen. Later kan het nest zo groot worden als een kleine voetbal
Vanaf de zomer bouwt de Aziatische hoornaar een secundaire nest in een boomtop.
- Meestal maken de Aziatische hoornaars hun zomernest in een boomtop. Je vindt deze nesten moeilijker. Je ziet ze pas goed als de bladeren van de bomen vallen.
- Soms zit het zomernest in een haag, een schuur, onder een dakgoot of tegen een gevel.
- Zomernesten zijn bol- tot peervormig.
- De vliegopening is altijd aan de zijkant.
- Tijdens de zomer en de herfst is het nest actief. Je ziet hoornaars van en naar het nest vliegen.
- Soms lopen de hoornaars op de buitenkant van het nest. Dan zie je zwarte stipjes op het lichtbruine nest.
De Aziatische hoornaar in de herfst
Nu de bladeren van de bomen vallen, worden hoornaarsnesten opvallender zichtbaar in het landschap. Dit leidt soms tot bezorgdheid bij inwoners, maar er is geen reden tot paniek.
De hoornaars bevinden zich in de laatste fase van hun levenscyclus. Ze kunnen niet overleven in onze winter en sterven vanzelf af zodra de temperaturen dalen. De nesten worden niet meer actief gebruikt en zullen binnen enkele weken verlaten zijn. Bestrijding is daarom niet zinvol: elk nest wordt slechts één seizoen bewoond en zal volgend jaar niet opnieuw gebruikt worden.
De jonge koninginnen verlaten het nest en zoeken nu een beschutte plek om te overwinteren. Enkel zij die de winter overleven, worden in het voorjaar opnieuw actief en starten dan met het bouwen van een nieuw nest.


