
Een zomerse lekkernij met de handelswaar van de Doelse kogge.
De Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh:
"De kogge, een middeleeuws schip (circa 1325) dook op bij de aanleg van het Deurganckdok. Het ruim was leeg, maar de toltarieven en archeologische vondsten uit die tijd geven wel een inkijk in de vracht van de handelsschepen. Scandinavische haring en exotische specerijen vermengden zich met lokale producten, als boekweit, verse kruiden en zomerse bessen. Onze gemeente lag op een druk handelskruispunt en dat is vandaag niet anders. De bedrijvige Haven van Antwerpen-Zeebrugge verwelkomt dagelijks containerschepen uit alle hoeken van de wereld."
Chef's@Home Timmy en Angelo creeërden met oeroude smaken enkele hedendaagse, culinaire gerechten.
Ga zelf aan de slag met lokale producten en toon ons je resultaat via #bkzaantafel.
Wil je een papieren versie van het recept?
Spring dan eens binnen bij de balie Toerisme.
Peperkoek
Ingrediënten
- 100 ml water
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels koek- of speculaaskruiden
- 2 eieren
- 250 gram donkere basterdsuiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- Beetje olie of boter (voor het invetten van de cakevorm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom: water, honing, eieren, speculaaskruiden en basterdsuiker. Voeg het zelfrijzend bakmeel geleidelijk toe en meng tot een stevig beslag. Vet een cakevorm in en vul de helft (of maximum) tot twee derde van de vorm. Bak de peperkoek 60 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen. Wikkel eventueel in folie voor een plakkerige korst.
Salade
Ingrediënten
- 4 Hollandse Nieuwe (haring)
- 2 eetlepels yogonaise
- 1 bekertje zure room
- 500 gram gekookte bietjes (in stukjes)
- 3 eetlepels cocktailuitjes
- 2 stengels bleekselderij (fijn gesneden)
- 1 jonagold appel (in blokjes)
- Handvol rode bessen
- 2 theelepels kappertjes
- 3 eetlepels tuinkers
- Snufje zout en peper
Bereiding
Snijd de haring in reepjes. Meng de yogonaise met de zure room tot een dressing. Meng in een schaal: bietjes, cocktailuitjes, bleekselderij en appel. Voeg de dressing en haring toe en meng alles goed door. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met kappertjes, rode bessen en tuinkers.
De smaak te pakken?
Verken de streek met onze toeristische tips.

Een dagje Fort Liefkenshoek
Ontdek het bijzondere verhaal van de Doelse kogge in het belevingscentrum van Fort Liefkenshoek. Spot de handelsschepen van vandaag op de buitenomwalling. Van een escaperoom tot tijdreizen, het fort is het ideale dagje uit!

Verwonder je in de haven
Verken te voet of met de fiets de uitgestrekte polders, schilderachtige dijken en levendige havenlandschappen. Geniet van de natuur, spot vogels en voel het contrast tussen een bedrijvige wereldhaven en stille polderdorpen.