Inhoud
Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen de gevel van de woning. In een geveltuin kun je klimplanten, struiken of éénjarige planten zetten.
Voor het aanleggen van een geveltuin kun je éénmalig een subsidie aanvragen.
Voorwaarden
Voor de inwoners van Zwijndrecht:
-
Aangelegd binnen een strook van 30 cm gemeten vanuit de gevelmuur.
-
Over de gehele lengte van de geveltuin, is er steeds een vrije loopweg van minimum 1,50 m (inclusief boordsteen) breed en 2,30 m hoog gevrijwaard.
-
Uitzonderlijk kan de aanleg van een geveltuin vergund worden met een vrije voetpadbreedte van minder dan 1,5 m in 1 rechte lijn, afhankelijk van de specifieke plaatsgesteldheid en na advies van de gemeentelijke verkeerscel. In geen geval kan de geveltuin vergund worden wanneer daarbij minder dan 1 m vrije doorgang zou overblijven.
-
Bij de aanleg van een geveltuin in een woonerf dient een vrije doorgang van 4 m gewaarborgd te zijn voor de brandweer. Indien rees andere obstakels in het woonerf werden aangebracht, wordt tevens gekeken naar de resterende vrije doorgang ter hoogte van de aangevraagde geveltuin.
-
De geveltuinen mogen omrand worden met verticaal geplaatste tegels, klinkers of sierstenen zonder scherpe randen. De randen mogen maximum 10 cm boven het niveau van het voetpad uitsteken. Randen zijn niet verplicht maar wel aangeraden.
-
De geveltuin dient minimaal 30 cm verwijderd te blijven van de naburige eigendom tenzij de buur een schriftelijk akkoord geeft om hiervan af te wijken.
-
Enkel beplantingen zonder doornen, overvloedige besdracht en niet giftig voor mens en dier zijn toegelaten.
-
Indien de aanvrager de woning huurt, moet er een schriftelijk akkoord van de eigenaar worden voorgelegd.
Procedure
Voor inwoners van Beveren:
Niet van toepassing voor inwoners van Beveren
Voor inwoners van Kruibeke:
Je kan voor deze werken in aanmerking komen voor een gemeentelijke subsidie.
Je vult hiervoor het e-loket in. Voeg de bewijzen toe die nodig zijn voor het toekennen van de subsidie.
Eén jaar na de voorlopige toezegging kan de betaling van de premie worden aangevraagd, op basis van de factuur van de aangekochte bloemen en planten en van een foto van de aanplantingen. Een door het college van burgemeester en schepenen aangeduide ambtenaar kan zich van de toestand ter plaatse gaan vergewissen.
Het bedrag van de subsidie stemt overeen met 70% van het totaal der uitgaven besteed voor de aankoop van de aangelegde planten en bloemen, met een maximum van200 euro per woning. Het bewijs moet geleverd worden aan de hand van facturen.
Indien bij controle frauduleuze praktijken worden vastgesteld, vervalt de toelage en kan de ten onrechte toegekende subsidie worden teruggevorderd. Er kan tevens een boete worden opgelegd die maximum het dubbele bedraagt van de toegekende premie.
Voor inwoners van Zwijndrecht:
Voor het aanleggen van een geveltuin, kun je éénmalig een subsidie aanvragen. Je kunt een subsidie aanvragen binnen 6 maanden nà de toelating van het gemeentebestuur voor de aanleg van de geveltuin.
De éénmalige premie wordt vastgesteld op 25 euro per aanvrager.