Slachten van een dier

Inhoud

Wil je als particulier een dier slachten, dan moet je die slachting registreren.

Een slachting wordt rechtstreeks geregistreerd in de databank van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Zo wordt het vlees gemakkelijker traceerbaar.

Je kunt een dier slachten als particulier of als professional. Afhankelijk daarvan en afhankelijk van de diersoort, zijn er verschillende procedures.

Het veeportaal van dierengezondheid Vlaanderen is een mooie start om je te laten informeren over het slachten van dieren.

Voorwaarden

Particuliere slachting buiten het slachthuis

Varkens, schapen, geiten, konijnen, pluimvee en gekweekt wild mogen enkel buiten het slachthuis geslacht worden voor particulier huishoudelijk verbruik (niet in het kader van een religieuze ritus), op voorwaarde dat de dieren van tevoren worden bedwelmd en geslacht worden door een bekwaam persoon.

Voor de slachting van varkens, schapen, geiten en tweehoevig gekweekt wild moet de eigenaar

  • zich eerst eenmalig laten registreren bij de gemeente.

  • minstens 2 dagen voor iedere slachting aangifte doen bij de gemeente.

Het doden van een dier buiten een slachthuis is ook altijd toegestaan als een dier ziek of gewond is en niet vervoerd kan worden. Dat moet gebeuren volgens een toegelaten methode, met respect voor het welzijn van het dier, en door een persoon die daarvoor de nodige bekwaamheid heeft.

Voor inwoners van Zwijndrecht:

Thuisslachten is in de gemeente Zwijndrecht verboden volgens Afd.9-Art.126 van het bestuurlijk handhavingsreglement.

Slachtingen in het slachthuis

  • Grote dieren (bv. paarden, runderen) moeten in het slachthuis geslacht worden.

  • Slachtingen in het kader van een religieuze ritus kunnen alleen plaatsvinden in een erkend slachthuis of op een tijdelijk erkende slachtplaats.

Bewijsstukken

  • identiteitskaart
  • Sanitelnummer van het dier

Procedure

Particuliere slachting buiten het slachthuis

Kies je voor een particuliere slachting buiten het slachthuis, dan moet je elke slachting persoonlijk aangeven bij het gemeentebestuur - minstens 2 werkdagen vóór de slachting. Vergeet niet het sanitelnummer of oornummer van het te slachten dier mee te brengen.

Slachtingen in het slachthuis

Kies je voor een slachting in het slachthuis en heb je een registratienummer, dan moet je niet elke keer opnieuw een slachtbrief halen bij jouw gemeente. Je kan voor elke slachting rechtstreeks naar het slachthuis gaan.

Voor inwoners van Kruibeke:

Wil je als particulier een dier slachten, dan moet je die slachting registreren.

  • Grote dieren (paarden, runderen) moeten in het slachthuis geslacht worden.

  • Varkens, geiten en schapen mogen thuis geslacht worden. Ook deze slachting moet je registreren.

  • Voor het slachten van kippen, konijnen en klein wild is geen toelating nodig.

Maak een afspraak

Voor inwoners van Zwijndrecht:

Thuisslachten is in de gemeente Zwijndrecht verboden volgens Afd.9-Art.126 van het bestuurlijk handhavingsreglement.

Wanneer je een dier wil slachten, laat je je als eigenaar éénmalig registreren bij de dienst lokale economie. Dit kan enkel persoonlijk en op afspraak via het klantencontactcenter en minstens twee dagen voor de slachting. Je ontvangt hierbij een registratienummer dat je samen met het Sanitelnummer of beslagnummer van het dier (acht cijfers) voorlegt in een erkend slachthuis. Als je als eigenaar al beschikt over een registratienummer via Sanitel, ga je rechtstreeks naar een erkend slachthuis.

Rituele slachtingen

Rituele slachtingen moeten steeds plaatsvinden in een erkend slachthuis. In gemeenten die niet beschikken over een slachthuis kunnen de slachtingen doorgaan op een tijdelijke slachtplaats. Hiertoe moet een aanvraag voor erkenning ingediend worden bij het FAVV, ten laatste 2 weken vóór het offerfeest.

Kostprijs

Een slachtvergunning is gratis.

Regelgeving

De bescherming van dieren bij het slachten of doden wordt geregeld door de Europese verordening (EG) nr. 1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden. Die verordening bepaalt de regels die van toepassing zijn

  • op het slachten of doden van dieren die gehouden worden voor de productie van levensmiddelen, wol, huiden, pelzen of andere producten
  • op het doden van dieren in het kader van dierziektebestrijding.

De verordening is niet van toepassing op het doden van dieren in het kader van wetenschappelijke experimenten, jacht of visserij en culturele of sportieve evenementen. En ze is ook niet van toepassing op pluimvee en konijnen die door hun eigenaar voor eigen consumptie buiten een slachthuis worden geslacht. Hier geldt wel nog steeds de algemene dierenwelzijnswet van 1986.

Naar top