Geschiedenis in vogelvlucht
De Graventoren is gebouwd op de ruïne van een waterburcht uit de 12e eeuw, opgericht door de graven van Vlaanderen. In de 13e eeuw stonden hier nog zeventien torens, nadat gravin van Vlaanderen Margaretha besloot om het kasteel van haar voorvaderen flink uit te breiden. In de 14e eeuw werd het grote zaalgebouw langs de Schelde toegevoegd.
Aan die imposante burcht hield Mercator niet zo'n beste herinneringen over. Hij zat er gevangen na beschuldiging van ketterij. Gelukkig werd hij - in tegenstelling tot vele anderen - niet terechtgesteld. Het kasteel vormde namelijk de achtergrond van verschillende historische terechtstellingen en gevangenisstraffen.
Het slot deed daarna, tot in 1748, dienst als militaire verschansing. In 1817 deed baron de Feltz, schoonvader van graaf Filips Vilain XIIII, het puin ruimen en bouwde op de laatste overgebleven torenvoet een paviljoen van baksteen.
Van de huidige toren is enkel het benedendeel van Doornikse kalksteen oorspronkelijk. Elk van de vier bouwlagen bevat spitsboogvensters, met baksteen gedicht tot schietgaten.
Wie de Graventoren beklimt, wint een indrukwekkend uitzicht over Rupelmonde.
Expo 'De geheimen van het Gravenkasteel'
Je kan kennismaken met de straffe geschiedenis van de Graventoren via de tentoonstelling 'De geheimen van het Gravenkasteel'. De expo bevat nooit eerder getoonde prenten, kaartmateriaal en een heuse 3D-constructie van de vroegere Gravenburcht die de omgeving domineerde. Een uniek tentoonstelling, met nieuwe inzichten aan de hand van het boek van Kevin Poschet.